Saturday, April 2, 2011

bila nak TAUBAT?????

2 April 2011____------____


  Aq takut....baru lps baca artikel pasal kiamat sudah dekat. terus terang ckp, kalo aq ditakdirkan mati pada malam ini, saat ini, there's no doubt that aq will sent straight away TO HELL! mungkin tanpa sempat menjejak titian sirat pun..huhu..T_T  Sepanjang 18 tahun hidup, berapa kerat kebaikan/amalan  yang aq pernah buat? itu belum kira mana yang x diambil kira oleh ALLAH..yg burn dengan sebab kejahatan yg aq buat, x kira kejahatan  dgn org lain atau kejahatan dgn diri sendiri.. maksud kejahatan dgn diri sendiri kat sini ialah benda2 yg x patut aq buat. kurang ajar / x dgr ckp mama abah, maksiat dgn sengaja atau tidak, dan macam2 lagi.  ibadah aq pulak dah la 'terlebih khusyuk' yg amat... dengan solat yg x cukup kualitinya, puasa yg mungkin terbatal tanpa sedar atau tidak, bacaan al-quran yg x pernah betul2 dihayati, penjagaan aurat yg tidak sempurna.. dan memang sekadar itu sahaja mmg tidak cukup dan xkan cukup untuk menampung harga tiket ke syurga. 


  Adakah harus untuk aq menyalahkan takdir dgn keadaan aq skrg ini,? menyalahkan persekitaran kerana tidak membantu aq untuk mencapai tahap manisnya iman,? aq sangat perlu kepada persekitaran yg turut sama bersama-sama aq memantapkan iman dan akidah. tanpa mereka (org2alimbaikdanrajin) aq betul2 lemah dan x bermaya.. aq rindukan suasana Islah dulu.. suasana yg buat aq berebut-rebut untuk jadi baik, buat aq sentiasa bersemangat untuk menghafal al-quran, buat aq seronok mempelajari sirah dan akhlak2 yg baik.. segalanya seolah-olah hilang seiring dgn peningkatan usia yg sepatutnya lebih baik amalannya. buat aq ingin berpatah balik dan memilih jalan kedua dan kemudian buat aq sedar semula yg semua itu hanya fantasi.. and somehow aq harap mesin masa doraemon  betul2 wujud..


  Anything anyhow, aq nak berterima kasih kepada semua yg pernah membawa aq mengenali dan mendalami ISLAM  dgn lebih mendalam.. Naimatul Farhana, Muallimah Rodiah, Muallimah Romizah, Muallimah Rohilawati, Muallim Saufi, Muallim Nokhoin, dan suma guru2 dan kwn2 Islah dan Maahad,,.., TERIMA KASIH BANYAK2... Jasa kalian mmg tidak terhingga.. hanya ana yg tidak pandai menghargai tawfiq dan hidayah yg ALLAH beri.. Ana mohon doa dari kalian suma agar ana lebih kuat mengamalkan suruhan-Nya.. 


P/S :::  aishhh,bila nak taubat nieyh~~~

0 comments:

Post a Comment