Sunday, December 15, 2013

Err...

Aku tahu aku tidaklah sesolehah wanita-wanita bertudung labuh dan berpurdah. Aku tidak sesempurna wanita-wanita pilihan Nabi. Jauh sekali mampu menandingi wanita jaminan syurgawi.

Namun, keyakinanku pada agamamu. Itu yang mengikat hatiku.

Hati ini berbolak-balik sifatnya. Bimbang juga andai "rasa" itu beralih arah, kerana jarak di antara kita.
Sekiranya kau masih ada "rasa" itu, andai tiba masanya nanti, sudikah kau menerima diri ini? Sama-sama kita perbaiki dan tingkatkan kualiti diri.


Thursday, November 14, 2013

Marah is NOT GOOD. =)

Tidak apa. Kita jaga hati orang, kita korbankan perasaan kita untuk orang, Allah ada untuk jagakan hati kita. 

Senyum.
.
.
.
.
.
.

Eh! Sampai bila?

Sampai anda rasa anda cukup matang untuk tidak kecewa disebabkan hal remeh tentang perasaan, lantas bangkit dengan positif. Allah sedang menilai hati kita melawan ujian sahabat.

2x Senyum



_cpfrom_
Kutemukan Engkau Disetiap Tahajudku's status.




This is true indeed. Pengalaman hidup banyak mengajarku untuk tidak mudah melatah dalam melayan kerenah dan mehnah sahabat. 

_feels like sharing_ : 

Dua keadaan atau concisely speaking, same situation only at different time and venue.  

First time terjadi masa aku di Tingkatan 3. Setakat yang boleh aku ingat, cuma ada dua kali di mana aku rasa saaaangat marah towards someone yang aku kira dah invade privacy aku untuk buat whatever yang aku nak., during my free time. Aku boleh ja nak just let it go pass me tapi yang menyakitkan hati was cara dia buat menda tu., sangatlah inappropriate dan annoying. Dan terus terang cakap, aku tak suka orang yang banyak mulut. 
Masa tu aku rasa dia memang dah cukup layak untuk dapat penampar sulung daripada aku. Tapi nak cerita kat sini ialah, manisnya sabar dan indahnya apabila kita dapat elak kemarahan dari menguasai fikiran. It ain't easy. It take lots of consideration and empathy towards other person and also people yang ada kat sekeliling masa tu. I was fighting, between rasa nak menjerit depan dia dengan nak jaga diri dia daripada dimalukan depan khalayak. 
The result? Aku sendiri yang tak dapat tahan air mata dari turun mencurah-curah akibat tekanan 'that fight' dalam diri. That person apologized though. So, we just leave it at that.  
*senyum* 

The later case terjadi masa kat matrik. Same thing, rasa marah gila-gila + bengang jugak. Cuma punca yang berlainan. Kali ni aku bengang sebab aku cakap elok-elok dengan budak ni, tetiba dia balas tengking-tengking aku. Siapa tak mendidih wei..?? Tapi outcome dia sama, aku tahan+pendam+simpan jer sensorang. Sebab dia classmate aku. Dan classmate aku tak ramai pown kat matrik dulu, cuma 7 orang. Dan kitorang tengah dalam dewan kuliah time tu. Masa tu pikir da kalau dia api, better aku jadi air jer. Sebab dia memang jenis api pown. Daripada aku tunjuk bodoh berlawan cakap dengan dia yang memang jelas nyata terang lagi bersuluh takkan mengalah, baik aku lie low awal-awal lagi ye dak. 

Dan sekarang bukan nak regret ke merungut ke hape la. Cuma nak sampaikan yang rasa marah tu tak sepatutnya dilayan. Ia perlu, dalam certain keadaan. Tapi mostly, aku rasa lebih baik kita urus emosi diri sebelum nak naik angin kat orang lain. Supaya nanti kalau marah pown, marah kita 'ada isi'. 

*2x senyum*   =)

pdh: Ingatlah, setiap kali kita rasa nak marah.. sebenarnya ada pihak ketiga di antara kita. Sekali, amarah kita meletus setiap kali itu la pihak ketiga itu bertepuk tangan gembira. Jadi sama-samalah kita memadamkan api kemarahan dengan menukarkan jerit-jeritan amarah kepada perbincangan dengan hikmah hasanah.

Wednesday, November 13, 2013

Jealous!


you envy them. been wondering how blessed their future family will be. how you wish you could be like one of them. how you wish you could be amongst them. and your wish, they are just one of your biggest dreams, that you'll never find yourself working hard for. cause there you are, sitting there doing nothing. afraid, or should i say TOO LAZY to do anything and everything with your utmost effort.

while what you should be doing right now, is to train yourself to be just like them. so you won't have any regret later on, and for you to not keep on blaming others.
sampai bila nak duduk goyang kaki ja tunggu prince charming datang bawak pergi syurga?



song hye gyo pown lawa beb pakai tudung! =)
from aisyahsyakirahblogspot






<3<3<3  _ALLAH LOVE US_  <3<3<3

Friday, July 12, 2013

Confused

Those untreated feeling that was kept long ago now seems to surfaces. I've kept them hidden for all this while. But of course sometimes they would come out without I ever realising. It was a rage, a grudge, a resentment. Being with people you've known for so long yet you don't even know them. More like strangers. Miraculously I feel more at ease being with a total real stranger than I do with them. I barely open up my mouth and they don't even give a damn! And I keep thinking; was I always this quiet here?? I thought that I am the quiet one with my friends too but I don't think I would be to be in this lowest level of silences like I am here.

I am confused too.. why did I turn out to be this way? What it is that made me this mad, that turns me to this rebellious act, which I can't help but to adhere to it.

It all lays on my childhood experiences which I can't even remember. And I know you tend to forget every painful event that happens in your life in order for you to move on. And so here I am, unable to figure out what is it that made me hate them sooo much. With only the feeling of that resentment still there.

Wednesday, June 5, 2013

Reunion K5 KMKN


This very entry is supposed to be posted muuuuuchhhh earlier.   heh..., sorry for the delay.


Having fun at Teluk Senangin, Perak last 2 days. It was a great feeling to meet and catching up with each other after so long... it's just great! Honest. :')

it's hard to reach you now



Dia terlalu jauh di hadapan
Langsung tak kelihatan di pandangan
Meninggalkan aku sepi sendirian
Tanpa kata, tanpa sebarang pesanan

Aku yang dahulu gagah berlari
Walau terjatuh tetap bisa bangun berdiri
Kupercepatkan langkah kaki
Namun dia masih jauh untuk kuhampiri

Aku pujuk jiwa yang lara
Hati kita tetap bersama
Aku dan dia, pernah beriringan berdua
Menempuh ranjau perjalanan dunia
Dan mengenal membaca apa lagi mengeja

Perpisahan itu terjadi
Kerana aku dan dia diam berbicara
Menyerah diri dengan takdir
Yang sebenarnya,
diri sendiri adalah penentunya

Kini aku di sini
Kini dia di sana
Kini aku begini
Kini dia lain keadaannya

Didikan aku dan dia berbeza
Jalan hidup juga tidaklah sama
Namun sebenarnya Tuhan itu Satu sahaja
Dan agama itu tetap sama
Walau di mana jua keberadaan manusia





Friday, March 29, 2013

love is all we need



            As u go on thiz world,always believe in ur dreams. Keep looking forward
 2 da future..,to all u might be. Don't let old mistakes or misfortunes hold u down. 
Learn from them, forgive urself and others then move on. Don't be bothered or 
discouraged by adversity. Instead hold it as a challenge. Be empowered by the courage it takes u 2 overcome obstacles. Learn something new everyday...
YOU are a very special star in thiz world, so go n shine............ok?? 




We never know they think about us,
But we do know what we are thinking,
And we are the one who can stop ourselves,
From being destroyed...
And we are the one who decide our future.
The last season come,

                 For you to enjoy,
                 For you to suffer,
                 For you to decide,

                              Where you will go .....

Friday, March 8, 2013

antara benci dan cinta


Aku benci dia.

Do I?
But why?

It's not that I'm jealous of her. I am confident enough with myself.
Do I envy her?
Not really actually. I have enough in my life.

It's just that,....
I dislikes the way she talks.
It was just that one and only reason why I came to dislike her.

Her way of talking shows a sense of proud, a boastful kind of feeling.
And it makes me sick!
And I can't stand it no more.
Moving out seemed like the best option. And it did.
But I still need to see her every day, excluding the holiday; thank God.
However still, it is a torture.

Disliking her way of talking at first, didn't end on just that.
I started to dislike everything about her.
'Her make up, her hair, her walking style, her fashion, and even more her attitude!'

Sadly the worse is, I couldn't help myself to fake anything in front of the person I hate.
When I dislike someone, I will reaaly, reaalllyyyy show my expressionless face whenever I am with them.
I am unable to see straight to their eyes, unable to speak to them directly, and unable to laugh at whatever jokes they make.
I am so sorry... But that's just me.
 
      * Dear you...
I know you are a kind hearted one. You helped me to register for my second sem's courses, remember?
I am ashamed to have feeling this. But I couldn't help it.
Just don't appear in front of me. It will sure help a lot.


pieceofmind :  there was one during my ISLAH years, one during my MMAS days, and one too, during my KMKN life.

      " I've been receiving the same tests from Him, just because I haven't pass the previous tests altogether. "