Thursday, November 14, 2013

Marah is NOT GOOD. =)

Tidak apa. Kita jaga hati orang, kita korbankan perasaan kita untuk orang, Allah ada untuk jagakan hati kita. 

Senyum.
.
.
.
.
.
.

Eh! Sampai bila?

Sampai anda rasa anda cukup matang untuk tidak kecewa disebabkan hal remeh tentang perasaan, lantas bangkit dengan positif. Allah sedang menilai hati kita melawan ujian sahabat.

2x Senyum



_cpfrom_
Kutemukan Engkau Disetiap Tahajudku's status.




This is true indeed. Pengalaman hidup banyak mengajarku untuk tidak mudah melatah dalam melayan kerenah dan mehnah sahabat. 

_feels like sharing_ : 

Dua keadaan atau concisely speaking, same situation only at different time and venue.  

First time terjadi masa aku di Tingkatan 3. Setakat yang boleh aku ingat, cuma ada dua kali di mana aku rasa saaaangat marah towards someone yang aku kira dah invade privacy aku untuk buat whatever yang aku nak., during my free time. Aku boleh ja nak just let it go pass me tapi yang menyakitkan hati was cara dia buat menda tu., sangatlah inappropriate dan annoying. Dan terus terang cakap, aku tak suka orang yang banyak mulut. 
Masa tu aku rasa dia memang dah cukup layak untuk dapat penampar sulung daripada aku. Tapi nak cerita kat sini ialah, manisnya sabar dan indahnya apabila kita dapat elak kemarahan dari menguasai fikiran. It ain't easy. It take lots of consideration and empathy towards other person and also people yang ada kat sekeliling masa tu. I was fighting, between rasa nak menjerit depan dia dengan nak jaga diri dia daripada dimalukan depan khalayak. 
The result? Aku sendiri yang tak dapat tahan air mata dari turun mencurah-curah akibat tekanan 'that fight' dalam diri. That person apologized though. So, we just leave it at that.  
*senyum* 

The later case terjadi masa kat matrik. Same thing, rasa marah gila-gila + bengang jugak. Cuma punca yang berlainan. Kali ni aku bengang sebab aku cakap elok-elok dengan budak ni, tetiba dia balas tengking-tengking aku. Siapa tak mendidih wei..?? Tapi outcome dia sama, aku tahan+pendam+simpan jer sensorang. Sebab dia classmate aku. Dan classmate aku tak ramai pown kat matrik dulu, cuma 7 orang. Dan kitorang tengah dalam dewan kuliah time tu. Masa tu pikir da kalau dia api, better aku jadi air jer. Sebab dia memang jenis api pown. Daripada aku tunjuk bodoh berlawan cakap dengan dia yang memang jelas nyata terang lagi bersuluh takkan mengalah, baik aku lie low awal-awal lagi ye dak. 

Dan sekarang bukan nak regret ke merungut ke hape la. Cuma nak sampaikan yang rasa marah tu tak sepatutnya dilayan. Ia perlu, dalam certain keadaan. Tapi mostly, aku rasa lebih baik kita urus emosi diri sebelum nak naik angin kat orang lain. Supaya nanti kalau marah pown, marah kita 'ada isi'. 

*2x senyum*   =)

pdh: Ingatlah, setiap kali kita rasa nak marah.. sebenarnya ada pihak ketiga di antara kita. Sekali, amarah kita meletus setiap kali itu la pihak ketiga itu bertepuk tangan gembira. Jadi sama-samalah kita memadamkan api kemarahan dengan menukarkan jerit-jeritan amarah kepada perbincangan dengan hikmah hasanah.

Wednesday, November 13, 2013

Jealous!


you envy them. been wondering how blessed their future family will be. how you wish you could be like one of them. how you wish you could be amongst them. and your wish, they are just one of your biggest dreams, that you'll never find yourself working hard for. cause there you are, sitting there doing nothing. afraid, or should i say TOO LAZY to do anything and everything with your utmost effort.

while what you should be doing right now, is to train yourself to be just like them. so you won't have any regret later on, and for you to not keep on blaming others.
sampai bila nak duduk goyang kaki ja tunggu prince charming datang bawak pergi syurga?



song hye gyo pown lawa beb pakai tudung! =)
from aisyahsyakirahblogspot






<3<3<3  _ALLAH LOVE US_  <3<3<3