Friday, March 21, 2014

"bolehkah ia dipercayai?"


"cuma ada dua sebab yang selalu jadi sebab utama kenapa perempuan akan pandang rendah, atau melekehkan, atau bergurau tentang luahan hati seorang lelaki kepadanya, tak kira betapa seriusnya lelaki tu. satu, dia memang menjaga hati. dua, dia harapkan luahan tu datang dari orang lain, bukan kita."


"hahaha. sama macam yang pernah aku tulis dulu, 'perempuan akan memandang rendah luahan hati kita, sebab dia tunggu luahan tu datang dari orang yang dia suka'."


"sad?"

"nope. dia kehilangan orang yang betul-betul mencintai dia, sedangkan dia masih mengejar orang yang belum tentu mencintai dia. kalau aku sedih pun, it's because aku ni pathetic, sehingga tak layak tersenarai dalam pilihan."

"somehow, somewhere, there's the one yang Tuhan takdirkan untuk kita. macam proses membesar. nak belajar berdiri, berjalan, berlari, berapa kali kita jatuh? dan akhirnya kita boleh jugak buat kan? it's fated. berapa kali pun kita jumpa orang yang kita cinta, kalau bukan jodoh, mesti akan sakit. tapi at the end, kita akan end up dengan orang yang betul, yang akan bersama dengan kita sampai akhir hayat."

"tapi melupakan tu sukar kan?"

"it's hard, but it's the only choice we have, to keep us alive. redha."

"sad truth."

cr: - sederhanaindah - fb@AkuIslam





Ehh??? 

Aku suka ayat yang atas tu. The ones in italic. Cuma bezanya aku tak pernahlah memandang rendah atau melekehkan, tapi aku lebih prefer untuk menganggap bahawa setiap kata-kata berbaur lamaran itu semuanya hanyalah gurauan semata-mata. Sebabnya sebenarnya antara dua: 
1. Aku enggan menaruh harapan. 
2. Aku bimbang dan ragu-ragu untuk memilih bakal suami yang tidak aku yakini agamanya. 

Premis 1: Nak kahwin bukan sekarang. So, masih terlalu awal untuk aku mengatakan 'ya' bagi lelaki yang belum tentu jodoh aku. 
Premis 2: Nak pilih suami, kenalah betul-betul. Kerana dia yang akan menentukan baik buruk masa depan kita, di dunia dan lebih-lebih lagi di akhirat. 

I'm not saying that I am good, hence I deserves better. No. I am seriously NOT GOOD. Just trying to be better. But I trust in HIM. He'll give me the best that suits me.  =)

Gaya bajet hot shtawppp gila. Piiiraahhh. 

Pengalaman kawan-kawan sebenarnya. I just observe and analyse. heeee... 
Sebab aku rasa macam serabut otak ja nak deal dengan semua benda tu. Bab hati jangan dibuat gurau lebih-lebih woiii. 



Friday, March 14, 2014

.zaman sekolah.


Pabila dibelek-belek kembali rakaman foto, terungkap kembali 1001 jenis cerita dan kenangan yang sudah lama bersarang di hujung sudut hati dan memori. Sesungguhnya pengalaman itu berbagai.

Bermula daripada rasa penuh teruja untuk memasuki Form 1 di sana. Kerana memikirkan peluang untuk terus kekal bersama dengan sahabat akrab yang lama terpisah sejak Darjah 6 (setahun jer pun padahal). Kepada rasa sedih dan tertekan yang sungguh sangat menekan jiwa semasa Form 3. Dan semasa di Form 3 jugalah lebih mengenal dunia dan lebih mengekspresi rasa dengan 1001 jenis pengalaman juga. Kepada rasa stress yang menggila dengan subjek-subjek SPM semasa Form 4. Dan seterusnya kepada zaman Form 5 yang mula mengenal dan mencintai Akaun bersama sahabat-sahabat sekelas yang banyak ragamnya, serta guru-gurunya yang pelbagai cara. 

Pahit atau manis. Suka atau duka. Cinta atau benci. Semua itu kekal di sini. Di dalam hati, juga memori.  =)

 with the only non-muslim teacher there. he's nice. =

 we fought. and we laughed. 



 my crazy classmates


 trip to uia. =]

 with the class teacher. =]




Tuesday, March 4, 2014

Angan-angan itu indah. 0_o


Taman Botani Pulau Pinang. 

Macam best jer taw tempat ney. Tadi aq pergi teman kawan aq cari bahan untuk assignment dia. Kat tempat ney la. Kawasan dia best, macam kau pergi situ naik bukit tar, and sekeliling dia ada pokok pokok rimbun menghijau yang jadi teman sepanjang jalan. Aq memang suka sungguhlah kalau tempat-tempat yang full of nature neyh. 

Ramai betul orang datang jogging kat sini. Especially chinese ah. Yang selain tu ada la dua tiga kerat.
Segan nak confess.(heeee) tapi aq teringin nak pergi tempat-tempat macam ney dengan suami aq. Rasa macam tenang gila dekat tempat macam tu. Cantik pulak tu. Solitude gittew.  =)


 aq rasa sbb panas. tu yg jd mcm ney
 sakura_cherrybloom_sweetlove