Tuesday, April 29, 2014

Mini Konvo USM

Konvokesyen ke-49 Universiti Sains Malaysia 
Pulau Pinang

Kawad Kawalan Kehormat 
=]









with Einas., mate since Maahad's era





USM Navy team


well, nak tahu apa sebabnya aku join palapes? This is it. Perbarisan with this smart cool dress. I love seeing all those ATM's and the PDRM's people standing and marching in any event., with that m16 in their hands. Whenever I come across those occasions, my eyes just shone and I would never turn away. And I said to myself, 'sampai bila nak tengok jer orang buat. Dan aku selama-lamanya takkan dapat peluang untuk join occasion macam tu walaupun sebagai penonton.' 
so yeah, here I am. And honestly, this is exactly the one thing that made me stay. 

Tuesday, April 15, 2014

Latihan Berterusan Palapes

   Bukan nak 'chewi' atau tunjuk propa bagai. Tapi hanyalah bertujuan menjadikan ia sebagai sebuah nukilan memori, yang mungkin bisa menjadi teman pencetus senyuman kala rasa sedih dan tertekan datang bertandang.

   Tanggal 4hb April 2014, aku menjejakkan kaki ke Kem Hobart, Gurun. Seperti biasa, orang yang datang awal perlu bersiap sedia merelakan kudrat digunakan sepenuhnya bagi persediaan semua pihak menghadapi latihan. Jadi dengan penuh redho aku melakukan tugas-tugasku dengan sebaik mungkin bersama sahabat seangkatan yang lain. Nothing much to say, cuma memang serius PENAT!

   Keesokan harinya, latihan menembak bermula. Latihan menembak berjalan selama 3 hari. Hari last menembak, sebelum kadet dilepaskan untuk latihan E&E, ada pertandingan menembak piring dan membuka & memasang senjata. Bagi kategori "intermediate", kitorang perlu membuka & memasang senjata LMG. Pertandingan menembak piring, memang aku angkat bendera putih awal-awal lagi lah kan. Tapi bagi pertandingan membuka dan memasang LMG tu, aku dapat peluang untuk join sekaki.

    Dia buat by company, and setiap company perlu ada wakil guys dan ladies. Tak boleh guys saja. So dipendekkan cerita, boleh dikatakan aku telah menyumbang kepada kemenangan company aku. (cheeewahh!) Sebabnya most ladies dalam other companies tu had something yang macam ala-ala 'panic attack' gittuh bila orang keliling semua duk provoke and bersorak-sorai mengusik macam-macam. Biasa la pompuan, emo nya memang over lah. So bila dah nervous + panic tuh, susah sikitlah nak buat kerja. Aku pulak jenis yang susah sikit nak panic melampau. Aku akan panic, di masa-masa di mana aku cari barang aku tak jumpa-jumpa. Dan bila aku dipaksa buat sesuatu yang aku tak reti atau tak tahu, tapi aku kena jugak buat. Macam contoh nak kena baca perintah masa zaman junior dulu. huhuhh
And so dalam kes ney, neither is involved. Aku tahu cara nak bukak and memasang benda alah tu. Cuma nak ingatkan balik jer. Dan daripada pemerhatian, aku tahu aku boleh buat, and so sebab tu kowt aku tak kalut sangat. Cuma kalut nak kejar masa jer la.

   Selepas itu sumpah rasa puas sesangat. Rasa "accomplished". Rasa berbaloi. And proud., of myself. Sebab asalnya aku jenis orang yang walaupun aku rasa aku nak sesuatu benda, tapi aku bukan jenis yang directly ikut kata hati. Aku perlu kumpul segala kekuatan dan keberanian sebelum my body act as what I want. The same for things that I feel like saying jugak. Macam-macam aku fikir sebenarnya sebelum nak mengeluarkan sesuatu ayat. Macam contoh dalam kes ney, aku akan fikir, yang kalau dah ada orang lain nak buat, aku rela undur diri, walau sebenarnya aku berminat untuk buat benda tu.

   It's the fact that I actually overcame this dilemma, yang buat aku sangat bangga dengan diri aku. It's a good improvement, kan? When sometimes, at proper times, you let go of the things that involve other peoples' judgments and feelings, and try to live your life for your own happiness. Asal jangan melampau sudaa..  :'] 

Wednesday, April 2, 2014

LOVE

LOVE

Is the thing I need.
The need to give
Hopefully to receive.

As much as I long for love
The fear and insecure take part to rose
Leave me to be bewildered
Between choosing the heart or the judging crowd.

There were times
When lonely took place
During gloomy times gripping for strength
And those boring moments looking for enjoyment
And that alone situation seeking for companion. 

Despite all 
I enjoy being alone
Practice things no one care to comprehend
Doing everything to my heart content
Expect for no one comment
Live my life however I deem fit
Never care to fit in

And so I define my life as FREE.


f.a 



ps: feeling sad, happy, bored, blurr, blank, seeking for attention but wanting to be alone. It's complicated, mixed feeling.  Hands down.


gambar tiada kaitan. :)