Friday, February 13, 2015

Annual Camp PALAPES USM _1_

Annual Camp PALAPES USM 2015.
19 Jan - 10 Feb 2015.
3 minggu bhaiii..

Minggu Pertama

   We started off dengan aktiviti Pandu Arah. Kitorang dibahagikan kepada 10 sindiket which means group la. Each group then were dropped to our own assigned station before we start the journey on our own. Dalam pandu arah ney, setiap sindiket dibekalkan dengan kompas, protractor and a map. Then, up to you lah macam mana kau nak figure things out. Yang penting kau sampai ke destinasi. 
Kitorang dilepaskan pown dah lewat. Group aku dilepaskan dalam lebih kurang pukul 5.30 petang. Nak kena jalan 6km tu beb! 

   Perjalanan dia, ya Rabbi.. buat aku nekad tak nak join Palapes dah lepas ney, walaupun sebagai YO. Ini persepsi aku masa hari kejadian: 'It's really, really, really hard I question myself over and over why didn't I just pass this camp out.' We had to climb, to jump like, most of the time. Dengan beban bagpack yang sesungguhnya sungguh berat. 
Tapi sungguh la, mana nak dapat mutiara andai malas menyelam ke dasar laut kan. 

                            


   I am a nature lover. Along the journey masa pandu arah tu, susah memang susah. Tapi each and every step rasa sangat berbaloi bila kau dongak atas dan lihat sekeliling. Kitorang banyak lalu kawasan ladang. Ladang sawit, ladang getah dan jugak kebun sayur. And those area adalah kawasan berbukit. So kau bayangkan macam mana magnificentnya view kat sana.  Especially during sunset. 

tengok dengan mata sendiri sumpah lagi best! 
   Dah perjalanan pown 6km kan, obviously kitorang kena jalan malam. Kali ney nasib baik dah lepas all those difficult phases. Guess what? 
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar. 
View langit malam SANGAT, SANGAT, SANGAT, SAANGATTTT CANTIKK! 
Seriously aku rasa segala-galanya berbaloi sangat. Aku rasa bersyukur aku masuk Palapes. Aku rasa bersyukur aku join camp kali ney. Aku rasa bersyukur aku dapat group yang kena jalan paling jauh. Those dazzling night stars seolah-olah menyambut kedatangan aku dengan tangan yang terbuka luas. Everything paid off. And I'm satisfied.


   Dua, tiga hari jugak kitorang nak habiskan 20km journey. 
After pandu arah, kitorang ada latihan menembak dekat Kem Hobart, Gurun. Empat, lima hari jugak la kat sana. Aku tak ingat dah, hikhik. Kalau sebelum ney kitorang berpeluang menembak dengan M16, M203 and GPMG. Tapi kali ney cuma berpeluang pakai M16 jer. Jadi la daripada tak da langsung.




   Hari kedua menembak. Aku tak join, Injured kaki. Bosan boh duduk kat kem jer. The rest yang sihat pergi latihan menembak la kan. I don't know what exactly they were doing. Tapi aku rasa beruntung sebab aku tak pergi. hikhik..

see, this's what they did. haha
layan jer la peg latih xda mood. 

    Long story short, masa hari last latihan menembak tu, kitorang ada pertandingan jatuh piring. Haa, masa ney la nak tunjuk skill sharp shooting masing-masing. Tapi, orang macam aku yang mata pown tak berapa nak nampak ney kerjanya duduk tepi je lah. Lima orang setiap peringkat. For us senior, yang perginya were Haziyah, Miza, Steve, Syeera and our last minute hero, si Nazri duit syiling tu.

   MasyaAllah, the competition were so thrilling. Kitorang lawan setiap peringkat taw. Together against the YOs, the coaches and the Officers. Bila dah lawan atas nama peringkat ney, tentu-tentu lah the pride is on the line. Masing-masing nak menangkan nama masing-masing kan. Lawan punya lawan, at last senior succeed masuk final. During final, senior lawan dengan (aku x pasti) whether YO or the coaches. Tapi sungguh, all seniors rasa berdebar gila masa final tu.

   Mana taknya. There were 10 piring semua sekali. Kedua-dua team, shoot, satu satu jatuh. Last sekali, cuma tinggal satu jer piring yang degil tak jatuh jatuh. Satu for each team pulak tu. Semua dah nervous gila. Team mana yang nak jatuh dulu ney. Mana yang jatuh dulu, team dia la yang menang.
Akhirnyaa, at the most crucial moment. Nazri tembak jatuh that last piring. phewww...
Everyone was soooo exhilarated. Semua pakat baling jungle hat masing-masing. Gaya dah macam hari konvo la pulak. And thus, senior won the tournament. *big smile..*
And, because of that, malam tu kitorang terlepas daripada kena 'hell' dengan pegawai latih.
Hihi, good job guys!

nampak tak happy nyaa lah masing2. =] 
   This is actually kali terakhir kitorang, senior pergi Kem Hobart tu. Dah senior kan. Tiga tahun dah melawat tempat tu. Cukup la. Sebab tu kali ney apa-apa semua excited sikit. Menang pulak tu. Lepas ney, semua tinggal kenangan jer la.
Hari last, pegawai latih baik sikit. Dia belanja aiskrim for everyone. Heeeee..

tengah tunggu bas nak balik USM. wiwiwii

   Lastly, goodbye Kem Hobart. Dirimu dalam kenangan. hakhak..

Next chapter:  tunggu rajin. =]

2 comments:

suraya azmi said...

wit wit..update annual pulok la wokme..koi xdek kat hobart ni

miss aten said...

hahaha.. tggu la mlm2 cket. esok ker.. haha

Post a Comment