Saturday, February 14, 2015

Annual Camp PALAPES USM _2_

Minggu Pertama  :  Annual Camp PALAPES USM _1_

Minggu Kedua   

    Dah habis pandu arah dan menembak. Kitorang kembali ke USM untuk fasa kem seterusnya. Yang ney baru betul-betul annual camp sebenarnya. Yang minggu first tu buat sebab nak ganti latihan berterusan yang sepatutnya dibuat masa mid sem sem depan sebenarnya. So dalam annual camp ney dia ada 3 fasa. Fasa 1 untuk ulangkaji. Fasa 2 untuk fasa kem atau fasa ujian. Dan fasa 3 adalah fasa medan. Minggu kedua kiranya cover untuk fasa ulangkaji dan fasa ujian lah yek. 


    Lima hari allocated untuk fasa ulangkaji ney. Kalau nak ikutkan pengalaman, these are the times I dread the most. Why?? 
Sebab masa ney ada Physical Training(PT) (tambahan) Perang. PT Perang lah kiranya. Masa ney kau kena pikul bagpack yang ada isi 4x messtin pasir for girls and 5x for guys. Semput weh! Nak kena lari lompat frontsupport bagai dengan benda alah tu. Tapi kali ney banyak leisure la time pt tu. Nasib baik pegawai latih tak turun langsung ambil pt. Ingat lagi masa junior dulu, berbakul-bakul pegawai latih tu kena sumpah dengan aku. Teruk gila pt dia bagi! Nak kena angkat orang bagai. Aku nak bawak diri aku pown lelah. huh.. 

ulangkaji baca peta
khusyuk sungguh tu adi. =]

stap poji n the YOs.. 
    Nak jadi pegawai, at least you need to be capable of three things. 1. Baca peta. 2. Baca perintah. 3. Mengawadkan skuad. So dipendekkan cerita, these are the three important things we were asked. Haa, satu lagi I forgot, part membuka dan memasang senjata. Dah senior, you need to handle GPMG and also the 60mm Mortar. 

    Now tibalah hari ujian. Macam mana pown, aku nak mention jugak. This is the most hectic week ever! setiap malam cuma dapat tidur for 1-2 hours ONLY. Kadet dilayan macam regular sungguh. Kalau boleh dia tak nak bagi tidur langsung. What choice do we have?? huhuu.. 

eye bag aq teruk gila masa ney. x nmpak sgt la.
tp tgok mamat tu, dark circle dahsyat kowt
nampak tak tu? nampak tak tu?? haha
Hari ujian kawad. 





Preparation untuk ujian TEWT / Baca Perintah.

faizah tgh serabut. haha


konon2 jer ney...



    Aku mention dah kan yang minggu ney kitorang memang semua tak cukup tidur. Untungnya, masa ujian TEWT ney, aku dapat Penguji yang sangat baik. Nama dia Left. Kol. Borhan. Kitorang diuji dalam group. Group tak group, sorang-sorang jugaklah kena buat. Yang bestnya, lepas kau dah buat, sementara nak tunggu orang lain habis, dia bagi kau tidur. Hahaha.. Cuak jugak aku masa dia mula-mula suruh tidur, suruh baring pulak tu. Macam perli jer.. Tapi orang lain semua dah start terlentang, aku pown joinlah sekaki. =] 
Kalau dia tak bagi tidur pown, semua memang dah tersengguk teruk dah depan-depan dia. Ada la sejam dua jugak aku tidur dengan amannya kat situ. Heeee... 



Tamat dah fasa ulangkaji dan ujian. Lepas ney sambung dengan fasa medan pulak. Heeeee... =]


Next chapter :  tunggu rajin. =] 



0 comments:

Post a Comment