Thursday, June 25, 2015

As a TESOLIAN

Assalamualaikum wbt.
Tanggal 8 Ramadhan 1436H. Subuh yang hening. Alhamdulillah atas segala nikmat kehidupan. 




Namun pagi aku dicemari dengan berita yang kurang enak untuk dihadam. 



Mungkin ada yang akan pikir; "Alah, kau ney yang sensitif sangat. Chill sudah." "Tak payah nak buat teruk la. Dah memang itu kenyataan kan." 

Well, you guys are wrong. TIGA tahun aku jadi budak universiti. Selama TIGA tahun jugak aku tadah telinga tahan jer dengar budak kos lain cakap pasal benda ney sambil tampal senyum plastik 10 juta megawatt. 

No, you are wrong. Budak TESOL bukan setiap hari kerja karang esei berkajang-kajang. Bukan setiap hari kerja hafal new word new vocabulary. Bukan setiap hari kena baca novel BI sepanjang masa. We are taught to teach, for God's sake. If you have no idea how tough that sound, I welcome you to come and join us. 




Nak tahu sangat kan, budak TESOL USM belajar apa. Selama ney dowk nampak kami happy ja sikit-sikit upload gambar makan berjemaah. Sikit-sikit gambar berjalan. Sikit-sikit gambar holiday. Sikit-sikit gambar yang nampak sangat semua happy takda masalah. 
Well, kami belajar pasal phonology, pasal syntax, pasal tree diagram, pasal morphology, pasal formation of words, pasal how HUMAN first acquire language, pasal world englishes. Haa part ney nak kena ambil tahu pasal SEMUA language dalam dunia, SEMUA culture SEMUA history SEMUA social background that affect language, that affect dialect. Kami study pasal literature AROUND THE WORLD, pasal action research, yang mana disebabkan kami kos TESOL, lecturer insist  yang kami buat mini conference equivalent to the Masters level, nak kena hadap berpuluh English journal untuk siapkan satu research. Kami study teknik-teknik mengajar BI dengan berkesan. Dalam satu subjek, nak kena terapkan reading skill, writing, listening and speaking skills. Setiap satu skil memerlukan cara pengajaran yang berbeza. Kami study pasal various techniques and methods just to teach English. Kami dipaksa berlakon depan public, depan stesen bas. Nak tak nak tahanlah, pendamlah, buanglah malu, segan tu jauh-jauh. Bukan setakat berlakon biasa-biasa, nak kena berlakon jadi binatang, dengan kostum yang macam-macam. 
Ini baru pasal major. 

Now, move on to our minor course. 
Semua Tesolian WAJIB ambil minor multimedia. Kami tak diberi pilihan. Suka atau tidak, mahu atau enggan, kau hadaplah laptop tu. Korang yang kos lain ney sekurang-kurangnya kau study pasal benda yang kau minat jugak. Tapi Tesolian, we don't have a choice. Nak tak nak, kau kena create a web, create a multimedia presentation, a flash and 3d video animation. Nak kena build an education website, nak kena berlakon, mengarah, mengedit video. Nak kena tahu photoshop, nak kena tahu edit audio file, nak kena belajar pasal Adobe After Effect, Adobe Premier, Adobe Dreamweaver, Adobe Illustrator dan segala jenis mak nenek Adobe tu. Nak kena ambil tahu pasal HTML code, yang orang guna nak buat website tu. 
Kau faham tak perasaan bila nak kena buat benda yang kau tak suka, yang kau tak reti, yang kau tak faham tu azab dia macam mana?? 

Just because we handle everything leisurely, and positively, doesn't mean we don't suffer as much. 

The truth is; aku dan kau, tiada beza. Kau rasa susah bahagian kau. Aku juga rasa susah bahagian aku. Aku juga pernah tak tidur kerana assignment. Aku yakin kau juga sama. Aku redho dengan rezeki, dengan bahagian aku. Kenapa kau tak nak rasa redho dengan bahagian, dengan rezeki kau? Kau yang pilih jalan hidup kau, sekarang bila diuji sikit, kau salahkan orang lain. Sedangkan kau yang kurang usaha. 
Jangan jadi bongkak. Angkuh diri kau tak membawa ke mana. Setiap orang dianugerahkan dengan kepakaran yang berbeza. Kalau semua nak mengajar sains, semua nak mengajar sastera sejarah, siapa nak mengajar anak-anak membaca dan faham buku rujukan yang semuanya dalam bahasa Inggeris? Siapa nak mengajar mendidik anak-anak kau yang kemungkinan OKU? 
You think you can survive if you were in our shoes? Heh, dream on. 


Respect people, by how much you wished to be respected. 


Best Regards,
cheers.....

Thursday, June 18, 2015

ASKAR & AWAM


. . . 
Sekarang masa aman, kau tak rasa keberadaan tentera. Saban hari kau gundah, apa fungsinya mereka. Apa fungsinya elaun kepada kadet tentera. Apa saja kelebihan yang mereka ada. 
"Bukan buat apa pown. Makan free, baju free, hostel free. Buang duit." 
Tapi, baju celoreng askar pown kau suka nak sarung. Tshirt, skirt, legging, pelbagai fesyen semua kau bedal. 
Kau ego. Kau angkuh. Kau pandang orang sebelah mata. 
Aku anak askar. Aku terima bila janji untuk keluar jalan-jalan bersuka-ria terpaksa dimungkiri. Bila cuti sekolah aku hanya dihabiskan di rumah tanpa bercuti dimana-mana destinasi. Bila ayah tak balik kerana kursus sampai berbulan-bulan, tinggal anak bini. Bila balik, tapi dengan luka melepuh berdarah sana-sini. Dan bila negara diancam, aku harus bersedia untuk ditinggalkan, kerana ayah aku mungkin mati. 
Kau kata askar tak buat kerja. Apa kerja kau sendiri sudah betul-betul kau lunasi?? 
Perkara ney takkan jadi isu, andai semua manusia hanya bercakap dalam konteks kepakaran sendiri.
"Kau buat kerja kau. Aku buat kerja aku." 
Kerana kau dan aku, kita berbeza misi dan identiti. 



Sumber: fb 'Zahrin Nordin'

LUAHAN HATI PERAJURIT.
ORG AWAM.
Kami bekerja waktu pejabat.jika rajin buat overtime.gaji kami besar.cuma perlu beri komitmen terbaik.kami sentiasa bersama keluarga.hari perayaan kami sentiasa ada.

TENTERA.
Kami bekerja 24 jam sehari.kalau malas baru kami dapat lelap ayam.gaji kami kecil xsetanding sijil n masa perkhidmatan.waktu perayaan jika ada belas kasihan dari pegawai atasan.tapi kami kena bagi komitmen terbaik,kena korbankan mentaliti kami,korbankan nyawa kami,korbankan kasih sayang kami.sentiasa tiada masa bersama keluarga terutama ketika bertugas.badan kami utk negara,makanan kami alakadar,perut kami buncit bila usia meningkat kerana kehilangan banyak hormon akibat lasak.pakaian kami x perlukan jenama.APA YANG KAMI (Tentera) DAPAT!KAMI GEMBIRA DAPAT LIHAT NEGARA KAMI AMAN.mm,betul ke aman?aman bagi rakyat.tapi bagi kami,kami sentiasa berperang.mental kami sentiasa diuji.

ORG AWAM.
Belahlah askar....penceroboh masuk senang jer,askar buat apa?

TENTERA.
Kami tiada belas.ikotkan jiwa kami cincang penceroboh negara.tapi kami penuh disiplin.strategi kami demi rakyat yg x berdosa.bukan semua pertahanan kami dibenarkan.

ORG AWAM.
Alahhhh..polis kita dah mati.askar jalankanlah tugas.

TENTERA.
Malaysia negara diplomatik.Malaysia sering gunakan perbincangan sebagai langkah utama.memang polis dah ada yang mati.tapi kalau tentera masuk campur.peperangn akan berlaku.bukan sahaja polis, malah org awam turut akn terkorban.

ORG AWAM.
Sudahlah.kerajaan lembab.tentera malas,kami rakyat ketakutan.

TENTERA.
Inilah penghargaan yang kami terima dari rakyat setelah korbankan keluarga kami,mental kami,hidup kami dan harta kami utk negara.tapi kami tetap setia kepada negara.nantikan arahan dan kami akan bertindak. tindakan kami ada strategi.polis pon hebat cuma mereka x dberi kuasa oleh undang2.rakyat bersuara,kami terima,arahan diberi,kami mara.kerana Malaysia, kita yang punya.

Saturday, June 13, 2015

between life and death. - a continuation

read this first, please. 
and this one, after the above. 


14 APRIL 2015.

Hari first aku ambil darah untuk ujian HIV. Aku missed kelas pagi tu sebab nak pergi ambil darah. Pukul 7.30 pagi aku dah keluar nak pergi klinik. Takut ramai orang. Sampai-sampai sana, MasyaAllah memang ramai gila manusia. Yang aku nampak, semua orang tua. Takda langsung orang muda baya aku dan kebawah yang nak ambil darah masa tu. Blur jugak aku kenapa ramai orang tua datang ambil darah. Diorang nak check apa? Dari lebih kurang pukul 8 pagi, jam 11 baru sampai turn aku. Menguji kesabaran sungguh. Ada la sorang pakcik ney tegur aku; "muda-muda lagi dah ambil darah..?" Aku senyum ja. 'Nak buat macam mana pakcik..' 

Darah yang diambil kali ney, diorang nak buat ujian ELISA, which stands for Enzyme-linked Immunosorbent Assay. This test is usually the first one used to detect infection with HIV. If antibodies to HIV are present (positive), the test is usually repeated to confirm the diagnosis. If ELISA is negative, other tests are not usually needed. 

I was supposed to hear the result of that blood taking on 24th April. Hari tu aku ada Micro Teaching subjek English Language Teaching Method. Kalut jugak la nak kejar ke sana sini. 
sampai-sampai sana, boleh pulak  nurse tu bagitaw aku yang aku kena ambil darah lain. Sebab dia request untuk buat semua jenis tests available, untuk tahu dan betul-betul confirm. Tapi orang kat sana tu, diorang cuma buat ujian ELISA. 
Dan doktor yang sepatutnya bagitahu aku pasal result darah tu pown tiada masa tu. So hari tu aku pulang dengan hati yang kosong. 

Then, pada 28 April, aku datang bertandang kembali ke klinik tu. Ambil darah untuk kali yang kedua. 




21 Mei 2015. 

At last, hari penentuannya tiba jugak. Disebabkan kereta aku tiada masa tu, aku terpaksa minta tolong roomate aku untuk hantar aku pergi klinik. Kalau la my dad tak kena nak guna kereta masa tu, nobody would ever heard of this. She kept asking me kenapa kenapa kenapa. (Sat, mintak sabaq sat wahai roomate.) Tapi takdelah aku cerita kat dia sebelum apa-apa kan. 


Aku nangis teruk malam sebelum tu. I have no idea whether my roomate perasan atau tidak. But I couldn't hold it in anymore. Aku tak suka nak nangis. Sebab sekali aku nangis - teruk. I mean really really teruk. Sebab I wouldn't just cry for one reason. At first yes, I'd cry for something - one reason that triggered the tears. And after that everything would start flooding. All the bad memories. All the disappointments I kept caged came freeing themselves. To stop? Sangat, sangat, sangat susah. 

Sepanjang tempoh ini, start dari pertama kali I received that news, hati dan mental aku sakan berdebat antara dua pendirian. 
You know that feeling di mana kau rasa yang dunia ini sangat tidak adil? Well, dunia dengan undang-undang ciptaan manusia memang, tak adil. Tapi hukum Tuhan? Kau tahu they are there for the best. Dari kecil kau belajar yang Tuhan itu Maha Penyayang, Maha Pengasih. Kau yakin yang Dia itu Maha Adil. Kau yakin dan percaya, "Allah adalah sebagaimana sangkaan hamba-Nya". Dan kau pasti, ada hikmah di sebalik setiap peristiwa kejadian yang dijadikan-Nya. 
However I.., may Allah forgive me., 
Aku ragui keadilan Dia. Sekiranya aku disahkan positif dengan benda itu esok, I even think to ask for His justification on the Judgement Day. 'Kerana penyakit ini bukan penyakit biasa-biasa. Bukan penyakit yang tiada siapa kisah apa saja terjadi pada sesiapa. Penyakit ini, ia melibatkan maruah. Melibatkan kepercayaan. Melibatkan keteguhan iman. Melibatkan ketaatan dalam beragama. Bukan aku seorang yang akan sengsara. Keluarga aku akan terpalit noda. Orang sekeliling aku akan turut buruk nama. Kawan-kawan aku akan turut rasa terhina. Tuhan, I did nothing to deserve this. Anything else would be acceptable. But not this. Totally not this. Selama hidup aku cuba elak untuk bersentuhan dengan yang lain jantina. Tapi inikah balasannya? Tidak adil. Sangat tidak adil.'  
Namun, siapa kau untuk argue dengan Tuhan?? 

Akal waras aku mempertahankan hebatnya Kuasa Dia.' "Maka apabila Dia mengatakan 'jadi', maka jadilah segalanya". Sentiasa ada hikmah akan setiap apa yang berlaku pada manusia. Sayangnya Dia pada kita, tak siapa mampu lawan. Andai bersabar dengan dugaan, maka syurga, insyaAllah jadi habuan. Mungkin aku tidak mampu untuk menjadi seorang isteri, ibu, dan juga guru. Maka Dia tebarkan halangan.' 
Tapi bila memikirkan diri ini akan terpalit fitnah yang maha besar, maha dahsyat, aku kembali mempersoalkan kewajaran hukuman. Kerana Dia Maha Adil. Kenapa ini balasan aku? Kenapa?? 

Di sebalik itu, dalam diam aku sebenarnya yakin, ini hanya sebuah teguran. Kerana dosa dan noda yang aku buat sekian lama. Kerana Dia Maha Adil, Dia takkan sanggup menurunkan hukuman sebegini rupa. Kerana Dia Maha Adil, Dia takkan biarkan aku dipandang serong kerana perbuatan yang tidak aku lakukan. Alhamdulillah, keyakinan aku pada Dia, masih pada tahap yang maksima. 

Esoknya, aku terima keputusan. Nervous ada. Takut pown ada. Whatever it is, always be prepared for the worst. Itu mantera aku selama aku hidup. Supaya kau tak kecewa, kau tak derita, dan kau bersedia. 

Masuk bilik doktor, doktor senyum. "Jangan risau. Result awak good news." 

The rest is history... 


Wednesday, June 10, 2015

10 APRIL 2015. continuation


I was asked to go to the Klinik Kesihatan Kerajaan. Dekat Sungai Dua. Dekat situ memang tempat yang ada buat HIV test. Selalu orang yang nak kahwin akan buat ujian dekat situ. Mulanya aku kena pergi Pusat Sejahtera dulu, diorang yang akan hantar aku. So hari tu pukul 9.30 pagi aku pergi Pusat Sejahtera, jumpa Puan Azima, dia bagi surat untuk aku sampaikan dekat Dr. Khamariah yang bertugas dekat Klinik Kesihatan tu. Jumpa ja Puan Azima tu, dia peluk aku. Dia kata muka aku ceria hari ney. Haha, ceria ker? Aku rasa aku memang pasrah gila dah. Memang aku tak pikir apa pown awal-awal tu. Memang sengaja tak nak pikir pown. But the moment she held me, dada aku tetiba jadi sebak. Air mula memenuhi empangan kolam mata. Nasib baik tak lama dia peluk aku. So air mata aku sempat tahan bagi masuk balik. huhuu

On the way to the klinik, abang nurse yang jadi peneman pak cik driver tu tanya aku; "Adik sakit apa ah?" Aku hanya mampu jawab; "Tak tau lah... doktor suruh pergi klinik, saya ikut jer cakap doktor." Memang tak ah aku nak jujur terus terang dalam tu kan. Sepanjang jalan aku memang diam jer. Sebenarnya tengah tahan nak nangis gila-gila. Tak, aku tak boleh pikir. Aku tak boleh bayang. Aku tak boleh ada rasa apa pown. Sebab bila aku teringat automatik aku rasa nak nangis. And sepanjang hidup aku, nangis depan orang is something I really want to avoid. 

Long story short, aku dah sampai klinik dan sekarang aku tengah dalam bilik Dr. Khamariah tu. Alhamdulillah dia sangat cool dan lepak. Dan baik sangat.. Dia tanya aku, ada buat apa-apa aktiviti berisiko tak. Yang mungkin boleh jadi penyebab virus tu. Virus HIV boleh ada dalam badan kau HANYA dengan EMPAT cara: 

1. Hubungan seks. Dengan orang yang positif HIV.
2. Dari ibu kepada anak/kandungan. 
3. Pemindahan darah. 
4. Berkongsi jarum suntik. (mostly applies to drug addicts) 

Demi Allah aku tak pernah ada kaitan dengan segala benda yang disebut kat atas tu. Aku dah tanya mak aku kalau-kalau masa kecil aku pernah sakit dan pernah terima darah orang. Mama cakap tak pernah, dia jaga aku baik ja., aku ja yang bila dah besar tak reti nak jaga diri sendiri. huhu.. Pasal jarum pulak, badan aku hanya pernah dicucuk oleh jarum doktor semata-mata. Tak pernah lagi aku hilang iman nak cucuk jarum sendiri-sendiri. Melainkan jarum jahit lah. Itu selalu. Huuu... Hubungan seks? Haihh Nauzubillah.., Aku takut pikir pasal kawen pown sebab benda tu lah. Takut. Sakit. Aku tak suka badan aku disakiti. Err...
So konklusinya Dr narrate dekat kad pesakit aku tu: "Denies all risk behaviors". She asked me a few times though whether I have a boyfriend or not, married or not. lulz.. 


Sepatutnya aku kena ambil ujian darah hari ney jugak. For confirmation test. Tapi tak jadi sebab Dr. Khamariah cakap yang ujian tu kena ambil darah sebelum jam 9 pagi. Aku dah lewat so hari ney aku buat ujian 'Rapid HIV Test' jer. Dah nama pown 'rapid' kan, result dia pown cepat la dapat. Tunggu 30 minit jer dah boleh tengok result. Doktor cakap ujian ney 99% accurate. But we'll never know. Aku still kena buat lagi dua, tiga ujian, for confirmation. 

The result of that Rapid Test? 

Alhamdulillah, all thanks and praises to Allah. I'm NEGATIVE! Dekat kertas tu dia tulis lebih kurang macam ney la: 

                                  Anti-HIV virus:      NON-REACTIVE     /     REACTIVE 

Tak sempat nak ambil gambar. Ye lah, masa tu mana kau nak pikir apa pown kan. Doktor tak bagi kat aku result tu. Dia buat garis-garis atas word REACTIVE tu and dia buat bulat besar dekat word NON-REACTIVE. Mulanya aku cuak jugak. Antara happy and upset. Sebab word 'ANTI' kat depan tu. You know, 'anti' could mean something yang totally different from the word we see. It could mean the opposites!

gambar ney aq gugel. nak bagitaw lebih kurang mcm ney la result dia

for further information

Jumpa doktor balik, dia tanya aku: "Boleh baca kan?" Haha.. So aku tanya dia untuk confirmation, apa maksud 'anti' kat depan tu. Dia cakap it stands for 'antibody'. Huh, aku memang lega gila rasa. 
Terima kasih ya Allah. Terima kasih doktor. Terima kasih mama abah yang pagi sebelum nak pergi klinik tu aku berharap sangat agar mama dan abah doakan aku selamat. Padahal aku tak call dorang pown. Sixthsense, ahhaaa.. 

Untuk yang tak tahu, kenapa result dia macam tu, kenapa bukan positive negative. Sebab rapid test ney hanya ujian untuk tahu samada dalam badan kau ada antibodi HIV atau tidak. 
Sequence dia macam ney: 
Saat virus tu masuk dalam badan kau, melalui salah satu cara yang aku stated kat atas tu, badan kau akan produce antibody, untuk melawan virus tu. Kalau kau takde virus tu, kau takkan ada antibodi tu. So ujian ney dia tengok sama ada antibodi untuk melawan virus tu ada atau tidak dalam badan kau. Whether they are active or not. Kalau active, besar kemungkinan kau dah dijangkiti HIV. Kalau tak alhamdulillah lah, kau masih sihat walafiat. Which in my case, is the later.  Alhamdulillah. 

I still need to undergo a few tests., just for confirmation. Doakan aku selamat eh.. huuuu... 


Tuesday, June 9, 2015

tauliah? : you're NOT gonna make it.

8 APRIL 2015. 

I received a shocking news. 
I was in the class. Kelas Dr. Rita, World Englishes. Dalam lebih kurang setengah jam kelas start, aku dah mula mengantuk. So I took out my phone. Ada satu missedcall, office number. And dua mesej, personal number. The message stated that she's from Pusat Sejahtera, Puan Azima. And that I needed to contact her back, ASAP. And, URGENT. 

So I did. I contacted her on the spot. She said I needed an appointment with the doctor, Dr. Normala. So she set it up easily for me. I would go to Pusat Sejahtera and meet up with Dr. Normala at 3.15 pm on that day. At first I told her that I have class at 3 pm that day. So she said I could meet the Dr. at 2.30 pm. "It won't be long," she said. But thank God, my class was at 2 pm actually. I had forgotten that. So instead I met her at 3.15 pm that day. 
For God's sake, I had a presentation that day! On Nigerian English. Alhamdulillah, all is well, after the presentation, I went straight to Pusat Sejahtera. 

As soon as I reached there, everything was set up already. They had my name registered, and I just needed to see the Dr. I was kind of surprised actually. Like, they've been waiting for me all along. "That,is not good a sign", was my thought. Still, I went in courageously, dissing all the bad thoughts. 

Dr. Normala began explaining things. I did a medical check up before, for the sake of Pentauliahan Palapes. She kept saying about all these blood related things, Hep A, B and even C.. yada yada~~ and that I have none of those. I kind of getting a bit irritated, why does she keep saying about unnecessary things?? I thought, if I had none of the above, then what? What is she's trying to say??

And at last the bomb was dropped on me. During the 'saringan' phase of the blood, OF MY blood, they found a reaction of HIV virus. She said that my blood has some reaction that indicates that I have that thing IN me. Okay, this thing I googled later when we were done. The only thing I managed to understand at that period of time, was that I might have HIV. Yeah, only might. But Allah knows how it affect people. DREADLY. 

Still, I was calm. I was expecting something. But not this. CLEARLY not this. My line of family generation have had a few people with positive breast cancer. So I thought maybe I had the luck. Yeah, luck. (Allahuakbar..) 
However, the next thing Dr said shocked me to a new level. If I am diagnosed positive with this thing, then I would need to drop from Palapes. She said they wouldn't accept me. They won't acccept anyone with this thing. At first I was calm. I am calm. But at the thought that I would need to drop from Palapes, my world came crashing on me. I got dumbfounded. That news engulfed me more than anything. Believe me when I tell you more than anything, that including the fact that I might have been diagnosed positive with that thing., which for now, not yet confirmed. 

After all I've been through, I need to stop? After all the sunburnt and all those scars, I need to stop? After all those humiliation, those sneers and all those bad talks, I need to stop? After all those innocentness I sacrificed, I need to stop? After all those harassments, I need to stop? And after that countless NO abah and mama said, of which I defy, I need to stop?? You tell me what would you feel.? 
It's not gonna be long already. I am getting there. Only a few more days trainings left, I'm getting there. It's the only thing I've ever wanted ever since I was a kid. But you are telling me I'm not gonna make it? Ya Allah, I plead for Your Mercy. For Your Generosity. Please, please and please.. 


To be honest, I kind of asking for it actually. When I was a kid, a teenager, I had a thought. That maybe, if I had a serious illness, maybe that would be better for me. Maybe I would do my sollah better, my puasa much better. That I would be a good 'hamba' to Him. A much better person entirely. Or so I wished. 
If I have one thing to advice; it's that you should NOT ask for something bad from Allah. Yes, hanya Dia yang tahu hikmah di sebalik segala benda. Still, you should not. You should only ask for good things. For you and for everyone else. 


- May Allah bless. me and you -