Tuesday, October 18, 2016

SINGAPURA : 5 Hari 4 Malam [part 2] - USS

                                                             بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Sambungan hari kedua di Singapore; The Lion City. 

Hari kedua aku dan Effa memang pergi terus ke destinasi impian; tempat wajib andai ke Singapura. 
UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE (USS). USS ney terletak di Sentosa. Nanti naik MRT, berhenti di stesen Harbourfront. Lepas tu boleh jalan kaki jer. Kalau ada yang tak tahu, USS ney adalah sejenis theme park. Dia ada tujuh zon. Pastikan kau jelajah ketujuh-tujuh zon semua sampai habis, sampai puas hati. Nak ulang naik rides berapa banyak kali pown boleh. Tapi kitorang tak buat kerja tu sebab nak beratur menunggu giliran jer pown dah seksa. Memang ramai gila ah manusia. Tapi bila dah petang macam pukul 5 ke atas tu orang yang beratur tu dah kurang sikit. Jadi kalau nak naik kali kedua ikut suka kau lah. Kitorang dah penat sangat dengan makan apa pown belum seharian tu sebab kalau nak makan dalam tu memang kopak ah duit kan. So bye bye second rides..

ANCIENT EGYPT
LOST WORLD
MADAGASCAR
FAR FAR AWAY
HOLLYWOOD
NEW YORK
SCI-FI CITY 

Zon paling best bagi aku adalah Ancient Egypt, Sci-Fi City dan Far Far Away. Dekat Ancient Egypt dengan Sci-Fi City tu rides diorang memang terbaik. Bagi siapa yang takut tinggi tu, haa korang jangan risau. Kat sini rides dia dalam bangunan. Dia macam bagi kau rasa pengalaman duduk kat Mesir sana dan jugak pengalaman berlawan dengan Transformers. Haaa menarik kan? Perasaan masa tu memang real habis. Aku sarankan bila nak duduk atas tram car tu, pilih tempat depan sekali. Baru la rasa lagi real dan puas. Masa lawan dengan Transformers tu, kau siap boleh rasa bahang panas bila musuh acu dan tembak senjata arah kau. Tersangat best!

Dekat zon Far Far Away pulak, dia takde rides kalau tak salah aku. Diorang buat persembahan. The Shrek adalah SANGAT best! Nanti diorang akan bagi kaca mata 3D tu. Seronok la tengok movie tu. Sampaikan si Donkey tu bersin pown air bersin dia boleh kena tangan kau. Hahaha

tak masuk pown sini. sebab dekat Penang pown ada. hehe

how do I crop Effa out of the way? hahaa





saya berada di hadapan rumah Shrek aummm



pemandangan bila balik malam



Entry USS ney jer pown dah panjang. Lain kali aku sambung lagi.
Adios... 










Saturday, September 10, 2016

SINGAPURA : 5 Hari 4 Malam [part 1]


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Hai semuaaaa! 
Hari ney aku nak bercerita tentang pengalaman aku melawat negara Singapura. Lama dah sebenarnya aku pergi Singapura ney. Tapi aku asyik tangguh jer nak buat entry ney. 

Lepas jer aku habis Latihan Mengajar 12 Mei dulu, aku dengan kawan merangkap roommate masa kat USM dulu, buat keputusan nak pergi bercuti. Kononnya nak release stress praktikal lah ney. Tiket flight padahal dah beli sejak Februari. Masa tu tengah promosi jadi harga tiket murah sikit. AirAsia kan suka buat promosi. 

Kitorang kat sana dari 21-25 Mei 2016
Tiket berangkat hari Sabtu tu pukul 9.30 pagi. Perjalanan dalam lebih kurang dua jam dari Penang International Airport nak ke Changi Airport. Masa dalam flight tu, boleh pulak aku teringat dan terbayang pasal Kim Junghwan. Sebab dalam Reply1988 dia jadi pilot. Hahahaa yang ney kalau siapa yang #TeamJungHwan akan fahamlah.. :P 

Sampai jer kat Changi tu, perkara pertama yang kitorang nak cari adalah plan internet. Tapi cari punya cari, setakat jumpa jer la. Tak mampu nak beli. Mahal sangat oii.. Lagipun kitorang tak lama pown dekat situ. Lima hari jer. Tapi di Airport tu, kitorang sempat beli tiket Universal Studios Singapore (USS) siap-siap. Sebab murah sikit berbanding harga yang kitorang tengok dekat web dia sebelum berangkat pagi tu. Tapi aku nasihatkan tak payah la beli siap-siap. Sebab masa on the way aku nak pergi USS tu, bila dah dekat, tapi sebelum sampai USS taw, ada jer macam orang bukak kaunter tiket dan diorang jual lagiiiii murah daripada harga yang aku dan kawan aku dah beli tu. Tapi kalau diorang tu scammer ke apa aku tak bertanggungjawab taw. Hihii...

Dan di tempat yang sama jugak, kitorang beli "NETS FlashPay Card", atau orang panggil "EZ Link Card". Kad ney untuk senang naik pengangkutan awam kat Singapura tu. Dia boleh guna untuk semua jenis kenderaan awam. Tapi kalau teksi kau kena tengok jugak dia ada ke tak mesin untuk flash kad tu. Kalau takde kena bayar pakai Dolar ler.. Senang ada kad ney. Less time, less energy, less queue, more efficiency.. Kalau kat Malaysia kan pakai tiket kertas tu lagi kalau naik bas nak pergi mana-mana. Aku tak tahu la dekat KL macam mana, sama ada orang sana ada jugak kad tu ka atau tak. Tapi hari tu aku pergi KL, nak naik LRT kena beli tiket dulu. Pastu memang panjang giler ah orang beratur nak beli token tu. Ntah hapahapa kan... 

ney la rupa kad tu. Harga dia SGD12. Dah sekali dengan nilai SGD7 dia masukkan dalam tu. Bila dah nak habis, boleh top up dekat mesin tiket yang banyak jer ada dekat stesen MRT, atau 7e pown boleyy..

Nak keluar daripada Changi Airport tu, boleh pilih nak naik train (MRT), public bus, Airport Shuttle Service atau yang paling senang, teksi lah. Yang paling murah mestilah bas atau train kan. Kitorang cari bas. Nak cari bas boleh pergi Terminal 1,2 atau 3. Dekat lower level / basement of each terminal. Kalau nak naik train boleh pergi Terminal 2 atau 3.

Nak ke bandar Singapura dari Changi, kalau nak naik bas, dekat bus stop tu nanti tunggu bas nombor 36 atau bas 36A.
Kalau dengan train pulak, naik jer train sampai Tanah Merah Station. Dekat stesen Tanah Merah tu, kena tukar train. Tukar naik "West-bound train" pastu pergi la mana-mana korang nak pergi.

Aku sarankan korang naik train. Sistem train kat Singapura ney sangat senang dan efisyen. Kitorang naik bas dulu, pastu tak tahu nak berhenti kat mana. Yelah, bukan kawasan kita kan. First time pulak tu. Kalau naik train dia ada bagitahu ney stesen apa semua.

Hahaha, yang lawaknya, kat Malaysia kan aku dengan Effa tak biasa dengan sistem "flash card" untuk kenderaan awam ney. Kita biasa bayar harga tiket masa naik tu. So, masa naik tu, Effa boleh pulak pergi tanya Uncle driver tu; "tiket berapa eh uncle?" Aku masa tu dah kat depan dah, aku naik dulu. Aku tengok muka uncle tu garang gila. Macam 'annoyyed' pown ada. Dia tak jawab pown soalan Effa. Kesian kawan, hahahaha.. Bila aku perhati betul-betul, aku teringat cerita-cerita Korea yang aku dowk tengok selama ney. Baru la faham... So baru aku cerita kat Effa macam mana sistem bayaran dia berjalan.

Destinasi kitorang adalah Drop Inn Hostel. Tempat ney adalah yang paling murah yang aku jumpa dalam banyak-banyak bajet hotel kat Singapura tu. Dan diorang dapat banyak review yang bagus-bagus jugak. Aku cadangkan korang stay sini kalau datang Singapura. Strong wifi, good hospitality, clean room with airconds and VERY comfortable bed. Aku rasa malas gila nak bangun bersiap pagi-pagi. Rasa macam terus tidur pown sedap ja.. Kalau perempuan boleh mintak female dorm. Ada 8 beds dalam bilik female tu.

drpd pukul 1300 cari jalan, pukul 1700 baru jumpa. sesat sebab tak tahu bas berhenti mana. jauh jugak kitorang jalan kaki. rasa mcm da dekat, tp batang huruf pown x nampak. the end, naik teksi mintak driver carikan. 

Sebab tu aku galakkan korang naik train. Hari kedua aku dah paham macam mana sistem MRT train dia berfungsi. Jadi memang senang la nak berjalan. Dari MRT Tanah Merah station, naik train (green line) yang menuju ke Joo Koon. Berhenti dekat Bugis Station. Tukar train naik yang blue line pulak menuju Bukit Panjang. Berhenti dekat Little India Station. Tukar train naik purple line menuju ke Punggol. Last sekali berhenti dekat Boon Keng Station. Pastu dah boleh keluar dan baru flash card untuk tiket. Masa interchange trains tu tak payah flash lagi kad tu. Nanti dia kira sekali destinasi yang paling akhir.

Dekat MRT Boon Keng station, nak keluar nanti ada dua hala. Aku tak ingat apa nama kedua-dua hala tu. Kalau nak pergi Drop Inn Hostel, hala ke kanan lagi dekat. Keluar dari stesen, jalan terus ikut padang perumahan tu sampai jalan besar. Lintas jalan besar untuk ke blok yang sebelah sana. Hostel tu dekat area blok tu. Jalan la sampai jumpa. 


cari signboard ney. lepastu lintas jalan besar tu. 

gambar wajib acah-acah travel. :P
aku bajet nak tido dlm flight.tu yang muka pown sememeh jer tu. 

Dah sampai hostel, memang penat gila la. Tapi kelaparan. Huhu... Jadi kitorang turun tanya receptionist kedai makanan halal. Tengah hari tu makan McD jer. Susah nak cari makanan halal kat sana. Tapi fast food restaurant halal jer kat sana. Kami tak reti cari sama..

Adam's Corner. sign ney betul-betul sebelah meja aku makan.
sedap jer makanan diorang. mcm-mcm jenis smua ada. ko ckp jer nak apa. tp teh o ais tu mmg da bomb!

Okay lah, aku berhenti takat ney dulu. Ney baru hari pertama. Nanti aku sambung yang kedua.
Adioss...

Sunday, August 14, 2016

WISHLISTS

• Learn Korean language
• Join a volunteer program
• Visit an orphanage 
• Approach a stranger and talk with them 
• Write and publish articles 
• Write a book 
• Get down to 50 kg 
• Study overseas 
• Buy an apartment unit 
• Visit all of Malaysia 
• Visit old school and matric 
• Collect postcards from all around the world
• Join the National Officials Parade  [done]
• Travel:
              1. Korea - Jejudo
              2. New Zealand - Bungee jumping
              3. Turki - Hot air balloon 
              4. Keukenhoff - Tulips 
              5. Japan - Sakura flowers 
              6. Africa - Victoria Falls & road trip & bike trip on the desert 
              7. Lavender fields - France? 
              8. Iceland - Gulfoss : snow, snow, and snow! 

Tuesday, February 23, 2016

Practical Teacher

31hb Januari 2015. 
Bermulalah pengalaman pertama aku sebagai seorang guru praktikal. 
SMK Bakar Arang, Sungai Petani, Kedah. 
Dua orang abang aku pernah bersekolah di sini. Aku? Ini kali pertama aku menjejakkan kaki (untuk suatu tempoh masa yang lama) ke sekolah kebangsaan. Tadika pertama aku ialah Tadika Al-Islah, Taman Sejati. ----> Sek. Ren. Al-Islah, Pinang Tunggal ----> Maktab Mahmud Alor Setar. 

First day.
It was not that bad. The teachers were nice. Since I'm alone, they sit me in the actual teacher's room. So I can mingle around. (I HAVE to!) 
So yeah, first day was not that bad. My first class was Form 4, for ICTL (ICT Learning). *yeah, the subject I hate the most.* 

seriously cannot sleep kowt the night before!
and yes, I forgot to wear my nametag. nebes punya pasal
Second day. 
My first English class! 2 Maju. 
Masa first class ney pown aku dah detect siapa yang paling bising dalam kelas tu. huhu
Ada 3 Ammar dalam kelas ney. Because they sat together, I thought they were a gang. Dan aku cakap dalam hati; "Damn I'm doomed. They're strong." But actually they are not. Ammar Syahmi is really pleasing. The other two are just not bad... haha .
Class? IT WAS NOT LIKE YOU IMAGINE AT ALL. Seriously they are VERY loud. Tenggelam suara kau weh! Ni baru satu kelas. I haven't talked about 2 Kreatif. T__T 
The best thing? 
I lost 2kg! weeeeeeeeeee! 

aq xtaw apa yg teruk sgt muka aq neyh. 360 pown x lut. 
Third day. 
Seorang Fatin Amirah memanglah bukan seorang yang kreatif. Tangan aku kayu. Aku betul-betul gagal kalau buat sesuatu yang melibatkan seni ney. So I REALLY REALLY REALLLYYYYYY HATE to do ABM. Alat Bantuan Mengajar. 

tengoklah ni, nak tulis 'What is Red' jer pown. tapi hodoh piang! 
third selfie. maafkan tcer fatin yang keseorangan di sekolah.
xde orang nak tolong ambilkan gambar. huhu 
Fourth and fifth day.
Dua hari ney tak pergi sekolah. Yahoooo....
Kejohanan Golf Peringkat Daerah, Permaipura. 



puas hati gila dapat naik benda ney.
aku bebassss! 

SECOND WEEK.
Hari Ahad yang sangat lelah. Aku betul-betul rasa nak putus asa jadi cikgu. Sungguh aku tak mampu nak ajar anak orang. I've done my best trying to attract their focus. But to no avail. They were VERY, VERY loud. But I can tolerate if they are ONLY loud. Sadly no. Their attitude hampir nak buat aku bunuh orang. And I blame myself.   

Hari Isnin yang sedikit ringan. That day I found the joy in becoming a teacher. The students joked around and the environment was light too. One student passed out. (not my class la). It was a bit funny. haha
Bukan lawak sebab dia pengsan tu. Tapi sebab the way we handled the case. 
One Ammar asked for a personal separate tuition. I'm glad he wanted to learn. The other Ammar got mad I didn't answer his question about where I lives, and demanded the first Ammar to take turn for my attention. haha 
... made my day ... 



I still have yet to find the joy in teaching. I don't know if I'm going to continue this for sure. I don't know what the future holds for me. But I'm gonna try to work on my dream too, (obviously not involving teaching) . 
If you see me teaching your children in the future, please pray for me, to be a good teacher, who can educate your children well. 

Thank you.